Adalucia Tours and Discovery
Calle Alcalde Isacio Contreras, 1, 41001 Sevilla Sevilla, Sevilla 41001
Phone: +34 635 955 554

Sevilla en zijn schilders

05 Oct 2020

Door de eeuwen heen heeft de schilderachtige Andalusische hoofdstad allerlei opmerkelijke en invloedrijke kunstenaars voortgebracht. In deze blog vertellen wij jou graag over drie Sevillaanse schilders die iedereen zou moeten kennen.

Diego Velázquez is eigenlijk wel de schilder der schilders uit Sevilla. Hij werd geboren aan de Calle Padre Luis Maria Llop (het huis staat er nog steeds!) aan het einde van de 16e eeuw. Toen de Gouden Eeuw van Spanje en Sevilla begon af te nemen, richtte hij zich met name op het kleurrijke straatleven van de stad. ‘El Aguador’ (De Waterverkoper), geschilderd toen Velázquez pas twintig was, is een van de opmerkelijkste werken uit deze periode, aangezien er met perspectief en realisme werd gewerkt, wat erg bijzonder was in deze tijd. Klik op de link om dit schilderij te bekijken: https://www.artehistoria.com/es/obra/el-aguador-de-sevilla
Twee jaar later verhuisde Velázquez naar Madrid, waar hij vervolgens de positie als hofschilder kreeg onder koning Filips IV van Spanje. Zijn grootste kunstwerk is zonder twijfel ‘Las Meninas’ (De Hofdames).

Bartolomé Murillo was naast Velázquez een van de beroemdste Spaanse barokschilders. Hij werd in begin 17e eeuw geboren te Sevilla als de jongste van veertien broers en zussen. Op veertienjarige leeftijd begon Murillo te schilderen en zijn werken te verkopen om wat geld te verdienen om zijn gezin te onderhouden. Op tweeëntwintigjarige leeftijd besloot hij een kleine werkplaats te openen die gespecialiseerd was in goedkope schilderijen die hij tijdens de vele feestdagen zou gaan verkopen.
Murillo is het meest bekend om zijn religieuze schilderijen, maar hij schilderde ook veel vrouwen en kinderen uit zijn tijd zoals in ‘Mujeres en la ventana’ (De vrouwen bij het raam - https://historia-arte.com/obras/mujeres-en-la-ventana) en ‘El joven mendigo’ (De jonge bedelaar).

Tot slot heeft Sevilla de schilder Francisco Herrera de Oude gekend. Geboren in de 16e eeuw, ook in Sevilla, staat deze man voornamelijk bekend om zijn kunstwerken ‘El Juicio Final’ (Het laatste oordeel) en ‘La Sagrada Familia’ (De Heilige Familie) die zich allebei bevinden in kerken in Sevilla. Bovendien is hij de oprichter geweest van de Sevillaanse school, een school waar kunstenaars opgeleid werden door schilders, onder andere door Herrera zelf, in de 16e en 17e eeuw in Sevilla. Velázquez was ook een van zijn leerlingen!
Herrera wordt overigens ook wel ‘El Viejo’ (De Oude) genoemd om hem te onderscheiden van zijn zoon, die ook een bekende schilder was ‘El Mozo’ (De Jonge).

Sevilla was en is nog steeds een prachtige en schilderachtige stad en het is daarom bijna geen wonder te noemen dat deze stad zulke goede schilders heeft gekend.