Adalucia Tours and Discovery
Calle Alcalde Isacio Contreras, 1, 41001 Sevilla Sevilla, Sevilla 41001
Phone: +34 635 955 554

Sevilla Roeistad

13 Nov 2022

Sevilla Roeistad: La 56a Regata Sevilla-Betis

Sevilla is één van de mooiste steden in Spanje. Niet alleen om haar interessante geschiedenis, het heerlijke weer of het lekkere eten, maar vooral door de mooie bezienswaardigheden en de Guadalquivir rivier, die door Sevilla stroomt. Een arm van deze rivier, die het Alfonso XIII kanaal wordt genoemd, is enorm populair bij roeiers. In deze blog zal ik vertellen waarom er roei-evenementen worden gehouden en hoe je als bezoeker van de stad Sevilla kan genieten van deze sport.

Internationale roeiers in Sevilla
Sevilla is een uitstekende bestemming voor veel internationale professionele roeiers. Elke winter komen zij trainen in Sevilla, zoals de topteams van Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Vanaf begin november tot en met eind maart is het vaak een drukte van belang op de rivier en het Alfonso XIII kanaal. Dit is niet zo gek, want wie wil er nou niet trainen in een heerlijk winterzonnetje. Bovendien is, zoals de naam van dit gedeelte van de rivier doet vermoeden, hij gekanaliseerd en dus afgesloten in het noorden. Hierdoor is er praktisch geen stroming en kun je je dus volledig focussen op het verbeteren van je roeitechniek. De nabijheid van het prachtige stadscentrum van Sevilla is een heerlijk extra voordeel.

Regatas in sevilla
Sevilla is heel vaak gastheer van roei regatas van wereldklasse, dit zijn snelheidswedstrijden op het water. Zo wordt in oktober ieder jaar de Master Roei Regatta gehouden voor de internationale top. Dit jaar was de 5e editie.
Maar er gebeurt veel meer! Er zijn regelmatig wedstrijden voor allerlei klassen, leeftijden en boten van skiffs (1 persoon) tot de achten (8 roeiers met stuurman). Voor de Spaanse Nationale Olympische Roeikampioenschappen is Sevilla sinds 1990 het decor. Sevilla heeft ook vele internationale roeikampioenschappen mogen organiseren zoals het Europese Kampioenschap in 2013. Voor het publiek is het heel aangenaam om naar de roeiwedstrijden te kijken, doordat aan beide rivieroevers wandel- en fietspaden zijn, die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit de stad. En er zijn veel terrasjes langs het water.

Deze zaterdag (morgen) vindt echter het meest bijzondere van alle roeiwedstrijden van Sevilla plaats: de 56e editie van Regata Sevilla-Betis. Deze 62 jaar oude Sevillaanse traditie brengt op de tweede zaterdag van november de twee rivaliserende voetbalclubs van de stad samen op het strijdtoneel. Echter vindt deze stadsderby voor één maal in het jaar plaats op het water en niet in het voetbalstadion. Roeiers van verschillende disciplines strijden tegen elkaar voor de kleuren van hun club. Het toernooi begint om 10:15 onder de Alamillo brug buiten het centrum en duurt tot ongeveer 13:30. Wees erbij!

Roeien voor je lol
Ben je nog geen professional, maar wil je toch Sevilla vanaf de rivier ontdekken terwijl je lekker bezig bent? Dan kan dat ook via verschillende bedrijven zoals Kayak Sevilla. Met hun routes verken je de rivier en de oevers. Er zijn vele mogelijkheden voor amateurs en de bezoekers van de stad om heerlijk te roeien.
Het roeiwater is 7 km lang met o.a. de paviljoens van de Expo92 aan de westelijke oever. Je roeit in het noordelijk gedeelte in een groenrijk gebied. Het zuidelijke is meer historisch en stedelijk, hier roei je langs het centrum van Sevilla. Je vaart onder de karakteristieke bruggen door en ziet vanaf de boot onder meer la Giralda, het San Telmo paleis en de Gouden Toren. Er is nauwelijks scheepvaart, alleen wat rondvaartboten dus geen gevaarlijke golven.

Tips
Kijk wanneer er roeiwedstrijden zijn en wandel langs de roeibaan en geniet. Je kan zo de stad weer in voor een terrasje of een museum.
Als je sportief de stad wilt zien, is zelf roeien een pracht gelegenheid. Er zijn begeleiders beschikbaar om je alles uit te leggen en ze willen zelfs met je meevaren. Vergeet echt niet te kijken naar de stad en stop even met roeien, laat de boot langzaam doorglijden terwijl jij de Gouden Toren en de mooie stad vanaf het water ziet: een unieke ervaring!