Adalucia Tours and Discovery
Calle Alcalde Isacio Contreras, 1, 41001 Sevilla Sevilla, Sevilla 41001
Phone: +34 635 955 554

Onze Sevillaanse Keizers

16 Ene 2023

Tijdens je bezoek aan Sevilla hoor je vooral over de stad haar rijke cultuur en historie. De komst van verschillende volkeren en haar gebruiken over een tijdspanne van 3000 jaar spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding in het stadscentrum. De kathedraal, omgetoverd uit een oude moskee en de gouden toren zijn voorbeelden van ware symbolen. Echter, Sevillaanse historici zeggen ook wel: ´´Als je goed zoekt, kom je erachter dat Hispalis meer heeft van de Romeinen dan van de Moren´´. Sterker nog, Sevilla kent zelfs haar eigen ´Sevillaanse´ keizers van het Romeinse rijk!

Romeinen in Spanje
Sevilla, of wel Hispalis volgens de Romeinen, kende een latijnse tijd van zo´n 600 jaar. De komst van de Romeinen is terug te lezen in de verhalen van de Tweede Punische oorlog, waarin befaamd generaal Scipio Africanus het zuiden van Hispania veroverde op de Carthago. Noordwestelijk van onze stad, onder het huidige dorp Santiponce, werd te zijner tijd Italica gesticht, de eerste Romeinse stad buiten Italië, als pensioensoort voor de soldaten.

Trajanus, Optimus Princeps
Het was in deze soldaten kolonie waar de ´voorvaderen´ van de eerste Sevillaanse keizer, Marcus Ulpius Trajanus, zich naar waarschijnlijkheid vestigden. Zo kwam het dat Trajanus opgroeide in Itálica in Hispania, maar als zoon van een belangrijk romeins politicus tijdens de Flavische dynastie. Echter was de kleine zuid-spaanse stad slechts het begin van een roemruchte carrière in de Romeinse legioenen die hem bracht van de grenzen van Syrië tot de oevers van de Rhein. Snel werd Trajanus één van de meest beroemde en geliefde generaals in het leger, dit betekende een fundament van macht. Deze machtspositie kwam tot floreren toen de oude keizer Nerva een opvolger en steun van de legioenen nodig had, hiervoor adopteerde hij onder druk van zijn garde prompt Trajanus als zijn zoon!

Een nieuwe traditie van het adopteren van een geschikte opvolger was geboren. Na de dood van Nerva kwam Trajanus uit de startblokken en deed zijn naam als groots generaal eer aan met grote veroveringen als Dacia (Roemenië) en een deel van het Parthische rijk (Irak & Iran). Het was in deze tijd dat het Romeinse rijk zijn grootste extensie ooit bereikte, van Noord-Engeland tot de Perzische golf! Zo bereikte hij de unieke titel van Optimus Princeps.

In één klap werd het lokale Itálica zo een plaats van keizerlijke interesse, want wie wilde er nou niet een stukje van de geboorteplaats van de ´´Ultieme Prins´´? Maar zijn invloed bleef in de regio niet beperkt tot zijn eigen dorp, volgens verschillende theorieën zou de wijk Triana haar naam ook danken aan de naam van de keizer. Trajanus adopteerde zijn verre neef Hadrianus als zijn opvolger en terwijl de grote Trajanus na zijn dood verheerlijkt werd als een god, kreeg zijn geadopteerde zoon de kans zijn vader te eren in Itálica op geheel romeinse stijl…

Hadrianus, de Griekse jongen
Maar hoe kon Publius Aelius Hadrianus zo een symbolisch figuur echt eer aan doen? Want zou niet elke triomf boog of tempel te min zijn? Zo besloot Hadrianus een geheel nieuwe stad te bouwen! Deze stad werd de nieuwe wijk, Novo Urbs, van ´hun´ Itálica, het huidige archeologisch monument. Zo ontstond een nieuwe keizerlijke stad met stadsmuren, een tempel voor Trajanus en enorme badhuizen. Later werd hier zelfs één van de grootste amfitheaters ooit aan toegevoegd. Maar nog bijzonderder, de kunst en cultuur kwam nog nooit zo tot bloei in een stad buiten het Italiaans schiereiland.

Dit zegt veel over de persoonlijkheid van Hadrianus, die in zijn jeugd als bijnaam ´Greaculus´´ (De griekse jongen) droeg. Hadrianus werd tijdens zijn jeugd gedeeltelijk geschoold in Rome, hier ontwikkelde hij zijn interesse voor het Griekse en de kunst, maar leerde ook goed Latijns spreken. Toch zijn er bronnen die beweren dat hij voor de senaat sprak met een Spaans accent en dat hij regelmatig terugkeerde naar Itálica om daar te jagen, een bezigheid die in Rome werd gezien als een ´slaven hobby´ (denk aan de gladiatoren).

Hadrianus was in tegenstelling tot zijn voorganger geen groots veroveraar en commandant, hij trok zijn legioenen zelfs terug tot duidelijk gemarkeerde grenzen en trachtte zo het rijk te consolideren. Zijn meest symbolische voorbeeld is dan ook de ´Muur van Hadrianus´ in het noorden van Engeland. Daarnaast wijdde hij een groot deel van zijn leven als keizer toe aan het reizen door zijn enorme rijk, van kampementen in Engeland tot en met zijn boot op de Nijl. Zijn laatste jaren spendeerde hij in de hoofdstad, waar hij met 62 jaar overleed. Na zijn dood verloor Itálica al snel bijzondere interesse uit de Rome.

En Theodosius?
Toch zou het zomaar zo kunnen zijn dat zelfs een derde bekende romeinse keizer zijn origines kent in ´Sevilla la Vieja, zoals Itálica werd genoemd door de Spaanse koningen. Kennen we keizer Theodosius de Grote nog? De eerste keizer die het katholiek geloof als romeins staatsreligie maakte, maar ook de laatste keizer was van het enorme rijk nadat hij het op liet splitsen in west en oost. Theodosius werd op 32-jarige leeftijd de derde Spaanse keizer in de geschiedenis van het Romeinse rijk en komt zo in een illuster rijtje te staan. Historici zijn het er tot op de dag van vandaag niet over eens of hij het levenslicht vond in Segovia of Itálica, je kunt wel inbeelden aan welk verhaal wij de voorkeur geven.

Italica vandaag de dag
Tegenwoordig is Italica, stad der keizers, een archeologisch monument. Het gehele jaar is het te bezoeken, slechts 10 kilometer van Sevilla. Bijzonder gegeven is dat de entrée voor europeanen nog altijd gratis is! Wil je meer willen weten over het verhaal van onze keizers en hun wonderlijke stad? Dan is dit dus je kans tijdens een bezoek aan Sevilla. We organiseren een 5-uur durende fietstexcursie met E-bike wekelijks van dinsdag tot en met zondag.