Maria Coronel en geweld tegen vrouwen
Als er één ding is dat Sevilla nog mysterieuzer maakt, dan zijn het de legendes. Er gaan veel verhalen rond in de Andalusische stad, en één van de schokkendste is die van Maria Coronel. De Verenigde Naties heeft al in 1999, 25 november gekozen als de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Spanje keurde als één van de eerste landen in 2004 een wet goed tegen gendergeweld. Voor veel vrouwen kwam dit te laat en in het bijzonder voor María Coronel, die als gevolg van agressief stalken gedwongen werd tot een gruwelijke daad van zelfverminking.
María Fernández Coronel
María Fernández Coronel werd geboren in 1334 (Sevilla) in een aristocratische familie. Haar vader was een edelman die een zeer hechte band had met koning Alfonso XI en zijn minnares Leonor. Leonor schonk de koning vijf onwettige kinderen. De kinderen zouden strijden om de troon met de rechtmatige zoon, Pedro, wat leidde tot één van de meest vreemde conflicten in de Spaanse monarchie. María trouwde met Juan Alfonso de la Cerda, die net als haar vader ook tegen Pedro was en voor zijn halfbroer Enrique. Toen Pedro tot koning werd gekroond, hadden María's echtgenoot en haar vader grote problemen. María's vader werd onthoofd en ook haar man na beschuldiging van verraad aan de kroon. María was zelf met de koning gaan praten om te smeken om genade, maar dat mocht niet baten.
Pedro de Wreker verliefd op Maria Coronel
Maar koning Pedro (ook Pedro de Wreker of de Wrede genoemd) viel als een blok voor María's schoonheid en hij probeerde haar zonder succes te versieren. Hij begon haar, zoals je dat nu noemt, te stalken. Hij volgde haar continue in Sevilla en probeerde haar zelfs te ontvoeren. Om te ontsnappen aan de moordenaar van haar vader en haar man vond María onderdak in het klooster van Santa Clara. De nonnen, die wisten hoe wreed de koning was, probeerden haar te verbergen voor Pedro de Wrede. De koning hoorde dat María in het klooster woonde en ging ernaartoe. De eerste keer zag hij haar niet. Maar wat de nonnen niet hadden verwacht, was dat Pedro een dag later alleen terugkwam en iedereen overrompelde. Maria was uit haar schuilplaats gekomen en Pedro achtervolgde haar door de kamers en binnenplaatsen van het klooster tot in de keuken, waar ze niet verder kon. Daar had ze geen kans meer om te ontsnappen en ze goot wanhopig een pot kokende olie over haar gezicht, dat onmiddellijk misvormd werd. De koning, totaal geschokt, rende weg en dat was de laatste keer dat María hem ooit zag.
Eerherstel Maria Coronel
Jaren later kwam er een einde aan het regime van Pedro, toen zijn halfbroer Enrique hem vermoordde. Enrique werd gekroond tot koning van Castilië. Omdat María's familie altijd hun sympathie voor Enrique had getoond, gaf hij haar het ingepikte geld terug. María investeerde het geld in de oprichting van een nieuw klooster.
Klooster van Santa Inés bezoeken
Tegenwoordig wordt María’s echte lichaam op twee december aan het publiek getoond. De lokale bevolking bezoekt Maria om hun eerbied te tonen. Het klooster van Santa Inés, gelegen in de straat María Coronel, is nog steeds een actieve nonnengemeenschap. Het klooster staat ook bekend om zijn heerlijke koekjes en marmelades. Maar als je naar het klooster gaat en zeker op twee december en de graftombe van Maria Coronel bezoekt, sta dan even stil bij de vele vrouwen, bekend zoals Maria Coronel en miljoenen anoniem, die door mannelijk geweld zijn verminkt of omgekomen. Laten we hopen dat overal in de wereld zulke wetten komen zoals in Spanje en dat dit afgrijselijke geweld verdwijnt, te meer omdat het nog steeds schrijnend actueel blijkt.