Mercado de Triana
Deze gezellige overdekte markthal vind je in de wijk Triana en ligt direct naast de rivier Guadalquivir. Zo gauw je de Isabella-brug oversteekt, zie je deze markt al. Zin in heerlijk vers fruit, ambachtelijke vleeswaren, een speciaal biertje? Of haal je graag een maaltijd? Of wil je naar een theatertje met een flamencoshow? Het kan er allemaal! De markt is open van negen uur ‘s morgens tot drie uur in de middag. Let op, je fiets niet zomaar tegen het hek zetten, er is een speciale fietsparkeerplaats bij de hoofdingang.
Heerlijk kijken en kopen
De markt heeft veel verse groenten en fruit uit de regio, zoals sinaasappels uit Aljarafe en meloenen uit Huelva. Sommige tuinders die hun fruit verkopen, zetten deze familietraditie al meer dan honderd jaar voort. Maar je vindt er ook Iberische ham, lokale kazen die op kleine schaal zijn geproduceerd, olijven, Andalusische traditionele zoetigheden, kruiden en vis. Je moet vooral kopen bij de drukste kramen. De Sevillanos weten heel goed waar je de lekkerste en beste waren voor de beste kwaliteit en prijs kunt krijgen. Je kunt ook bloemen en souvenirs kopen. Er zijn ook kraampjes met flamenco-attributen. Op meerdere dagen zijn er flamencoshows en muziek-, goochel-, theater- of cabaretvoorstellingen in een klein theater met 28 plaatsen! De shows zijn meestal om 1 uur, dus neem vooral een kijkje als je op dat tijdstip in de buurt bent.
Even pauze
Ben je uitgewandeld en uitgekocht hou dan even pauze in één van die heerlijke restaurantjes en barretjes. Als je alleen wat wil drinken is er een hip barretje Donde Juan Carlos, waar je terecht kan voor heerlijke koffie maar ook een wijntje of cocktail. Heb je trek in paella dan moet je naar Arrocería el Criaito. Wil je wat uitgebreider eten en heb je meer trek in vlees van de grill, eigen gemaakte kroketjes of tapas met een lekker lokaal wijntje, ga dan naar Tapincho, vinos y tapas.
Ontstaan Mercado de Triana
Het kasteel van San Jorge stond op de plaats van de Mercado de Triana. De oorspronkelijke constructie dateert uit de Arabische periode, 1171. Vanaf 1481 tot 1785 was op deze plek het hoofdkwartier van de Inquisitie gevestigd. De Inquisitie was de opsporingsdienst en de rechtbank van de Katholieke Kerk waar ketters, ongelovigen, werden gestraft en meestal de doodstraf kregen. De buitenwijk Triana, door de rivier afgescheiden van de stad, was aan het begin van de 19e eeuw behoorlijk dichtbevolkt, armoedig en ongezond. Het kasteel van San Jorge was meer een ruïne en werd aan de stad geschonken. In 1823 liet de gemeenteraad er een markt bouwen. In 1983 werd er een nieuwe markthal gebouwd en tijdens de werkzaamheden kwamen de overblijfselen van het oude kasteel tevoorschijn. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1992 werd de markthal verder verbeterd. De huidige vorm met een ondergrondse parkeergarage heeft de markthal in 2001 gekregen.
Even terugkijken: de archeologische vondsten
Je moet ook echt het oudheidkundig gedeelte van de Mercado de Triana bezoeken. Er is nu een speciale ruimte met de archeologische overblijfselen zoals restanten van het kasteel, de Almohad-begraafplaats, de oude stadsmuren en aardewerk restanten.
De legende van het witte spook meisje van de Mercado de Triana.
‘s Nachts hoor je slepende ketenen, af en toe slagen op de muur en geluiden onder de vloer van de markthallen. Van de ene marktstraat naar de andere komt een in het wit gekleed meisje in het donker voorbij. Op de plaats van de markt is ooit een 14-jarig meisje beschuldigd van ketterij en zij is omgekomen op de brandstapel. Maar die geluiden zijn er nog steeds en vele mensen hebben de gedaante van een meisje in een witte communiejurk gezien. Zo horen de medewerkers van de nacht beveiliging af en toe die rare geluiden en zij durven hun ronde nauwelijks te doen. Elk geluid kan een echte nachtmerrie worden. Beveiligingscamera's registreren ‘s nachts meestal niets en de seinen staan op groen, maar soms is er een rood signaal en dan verschijnt er niets of niemand! Ook kooplieden die vroeg zijn, hebben het stralende meisje in de witte jurk gezien maar ze verdwijnt altijd.
Calllejón de la Inquisición, het steegje van de ketters
Hier moet je doorheen gelopen hebben. Je zult iets voelen van de angst zoals die van het spook meisje in de witte jurk. Dit steegje is een smalle doorgang van de Nuestra Señora de la O-promenade naast de rivier de Guadalquivir naar de Calle Castilla. De naam van het steegje komt van de Inquisitie. De gevangenen werden door dit steegje geleid naar de gevangenis om berecht te worden en naar de brandstapel gebracht. Bij de uitgang naar Calle Castilla is een boog met een deur, die ‘s nachts sluit, met drie keramische kronen erop. Wil je bekomen van de indrukken, loop dan via de trappen naar de rivier en geniet van de op de Mercado de Triana gekochte lekkernijen, zittend bij het water en geniet ook van het uitzicht op de stad, de Isabelle-brug en de roeiers.