Wisten jullie dat wij in Sevilla 2 wereldtentoonstellingen hebben gehad? Een in 1929 en 1992.
Wereldtentoonstelling van 1929
De tentoonstelling in 1929 had de titel Exposición Général de España.
In 1881 had een tentoonstelling al plaatsgevonden in Barcelona, maar deze had niet aan de verwachtingen voldaan en daarom hadden politici ervoor gekozen om een nieuwe tentoonstelling voor te bereiden.
Deze voorbereidingen namen veel tijd in beslag want in 1913 kreeg uiteindelijk een aangewezen groep de voorbereidingen van een wereldtentoonstelling tot hun taak met als thema elektriciteit in 1917. In 1914 is er een subsidieaanvraag ingediend bij de Spaanse regering om het park aan te leggen, maar een paar maanden later brak de Eerste Wereldoorlog uit en zijn ze uiteindelijk pas in 1920 begonnen met het aanleggen van het park. In 1925 kwam uiteindelijk het groene licht voor het organiseren van de wereldtentoonstelling, waarbij er 3 thema’s gepresenteerd werden: Sport, Cultuur, maar vooral Spanje.
Deze wereldtentoonstelling vond plaats op 2 locaties, Sevilla en Barcelona. In Sevilla was het terrein 69 hectare en deze tentoonstelling was ook de locatie voor de Zuid-Amerikaanse paviljoens en was daarom Exposición Ibero-Americana genoemd. Het terrein Barcelona was een stuk groter, namelijk 118 hectare en had de naam Exposición Internacional de Barcelona.
De tentoonstelling in Sevilla liep van 9 mei 1929 tot 21 juni 1930, die in Barcelona van 20 mei 1929 tot 30 januari 1930.
Het hoofdgebouw van deze tentoonstelling in Sevilla kennen jullie denk ik allemaal wel, Plaza de España, en werd ontworpen door de architect Aníbal González. Het is het grootste kunstwerk van alle gebouwen die in de 20e eeuw in de stad gebouwd zijn.
Expo’92
Deze tentoonstelling droeg de titel Exposición Universal de Sevilla 1992, en was de 31e wereldtentoonstelling. Van 20 april tot 12 oktober werd de tentoonstelling gehouden in de wijk Isla de La Cartuja met als thema “het tijdperk van de ontdekkingen” en vierde de 500e verjaardag van de ontdekking van Amerika. Er kwamen zo’n 42 miljoen bezoekers naar deze tentoonstelling.
De opening op 20 april 1992 was niet toevallig op deze datum, want dit was ook de datum waarop Columbus in 1493 voor de Spaanse koningen Ferdinand en Isabella terugkeerde van zijn eerste reis. Was de einddatum dan wel toeval? Nee, 12 oktober is een feestdag voor de Spaanse nationaliteit.
Deze tentoonstelling staat vooral bekend om de grootte van het terrein, het terrein is namelijk 215 hectare groot. Mensen hadden vandaag dus ook meerdere dagen nodig om alle paviljoenen te bezoeken. Ook staat deze tentoonstelling bekend om de vele nieuwe bruggen, waaronder de Puente del Alamillo, poorten en manieren van vervoer.
Het La Cartuja klooster is oorspronkelijk een 15-eeuws klooster waar toen monniken zaten. Nadat deze monniken waren vertrokken in 1836 werd het gebouw omgebouwd tot keramiekfabriek.
Ook heeft Christopher Columbus enige tijd in dit klooster verbleven ter voorbereiding op zijn wereldreizen en heeft hij de monniken met taken ondersteund.
In het kader van de Expo’29 is het klooster gerestaureerd en werd toen het hoofdgebouw van deze wereldtentoonstelling.
Een van de meest herkenbare monumenten van deze wereldtentoonstelling is de Esfera Bioclimática. Het maakte deel uit van het microklimaatsysteem dat hielp de mensen om de warmste maanden door te komen tijdens de tentoonstelling. Hoe deden ze dat dan? Uit deze grote bol verspreiden ze een waterdamp om de wandelaars af te koelen.
Wil je het terrein van deze wereldtentoonstellingen nou bezoeken?
Tijdens onze Daily Tour komen we langs verschillende paviljoenen van de tentoonstelling in 1929.
En met de Tapas Tour komen we door het terrein van de tentoonstelling in 1992.