Hallo allemaal!
Hier in Sevilla worden nog steeds stierengevechten gehouden. Deze gevechten worden ook wel gehouden in de PLaza de Toros, wat letterlijk de arena van de stierengevechten betekent. De arena hier in Sevilla is een van de oudste en is zeker de mooiste arena van heel Spanje, en dat is ook precies wat hem zo bijzonder maakt. Hij is zeker een bezoekje waard.
Je kan er zelf voor kiezen op welke manier je naar de stierenarena wil gaan, er zijn namelijk twee opties.
Je kan het museum van de Plaza de Toros bezoeken, hierbij hoef je dan geen letterlijk gevecht te bezoeken, maar kan je wel zien hoe groot deze arena daadwerkelijk is én kan je voelen hoe het is om in de middelste cirkel op het zand te staan. De prijs van een entreeticket voor de stierenarena is 8 euro. Op deze website kan je de tickets online alvast boeken!
Je kan naar een gevecht toe gaan. Er zijn ongeveer 40 gevechten per seizoen. Dit seizoen loopt van april tot en met september. Meestal vinden de gevechten op de zondag plaats. Je hebt hiervoor meerdere prijzen die beschikbaar zijn. Zo kan je al tickets bemachtigen voor ongeveer 8 euro, maar er zijn ook tickets beschikbaar rond de 150 euro. Hoe hoger de prijs, hoe beter de plaats in de arena. Goedkope tickets zijn vaak voor plaatsen bovenin de arena, aan de kant waar de zon op schijnt en aan de andere kant van waar alles gebeurt. Dus met goedkope tickets zit je eigenlijk 2,5 uur te creperen in de Spaanse zon. Maar goed, dan kan je in ieder geval wel zeggen dat je erbij bent geweest. Voor goede plaatsen in de schaduw, wat dichter bij de arena, betaal je al gauw meer dan 100 euro.
In 1733 begon met de bouw van een houten arena die voor het eerst een ronde (ovale) vorm had ter vervanging van een vorige die rechthoekig van vorm was. Vanaf 1761 verwerkte de architect octavas (een constructie van vier bogen) in het gebouw. De binnenfaçade omvat twee delen: de toegangspoort waarlangs succesvolle stierenvechters de arena mogen verlaten en de loge die gereserveerd is voor de Spaanse koninklijke familie. Het dak van deze loge is een koepel bedekt met blauwe en witte tegels, ook wel de azulejos genoemd die we hier in het centrum van Sevilla vaak zien terugkomen,vooral in de oude zigeunerwijk Triana. In 1881 was de bouw van de stierenarena eindelijk klaar.
De stierengevechten zijn hier in Sevilla nog steeds echt een traditie en het zit nog diep in Sevilliaanse cultuur. Vrouwen gaan helemaal opgedofd (lees: met mooie make-up op én de haren opgestoken) en in een mooie jurk en op hoge hakken richting de arena. De mannen aan hun zijde gaan strak in pak. Er zijn zelfs bedrijven die afspraken met potentiële clienten of partners bij een stierengevecht houden, om zo te laten zien hoe welvarend ze zijn. Een stierengevecht is dus niet alleen maar een stierengevecht, er zit ook nog een heel sociaal aspect omheen.
Het antwoord op deze vraag is: ja. Er zijn zeker organisaties die protesteren tegen het stierenvechten. Zo is er de hashtag #SevillaEsMuchoMas (Sevilla is veel meer) in het leven geroepen. Met deze hashtag wil men laten zien dat Sevilla niet alleen voor de stierengevechten staat, maar ook voor andere activiteiten. De organisatie achter deze hashtag is PACMA. Bekijk hier de site van PACMA om er meer over te weten te komen.