Adalucia Tours and Discovery
Calle Alcalde Isacio Contreras, 1, 41001 Sevilla Sevilla, Sevilla 41001
Phone: +34 635 955 554

De calle feria en haar markt

14 Nov 2022

Calle Feria

De Calle Feria in Sevilla is één van de straten met het meeste karakter en naam. In hartje Sevilla gelegen vijf minuten lopen vanaf de Metropol Parasol vind je de favoriete straat van velen van onze gidsen. Vandaag nemen we je mee door het verhaal van deze bijzondere plek.

El Mercado en de vlooienmarkt
De markt op Calle Feria is de oudste markt van Sevilla en bestaat al sinds de 18e eeuw. De Calle Feria markt bestaat uit twee gebouwen met een klein steegje in het midden. Binnenin de markt vind je eetkraampjes met delicatessen, groente- en fruitkraampjes en in de verschillende bars kun je de populaire pescaíto frito (gefrituurde vis) bestellen. Deze markt is alle dagen open behalve maandag. Hier doe je je boodschappen voor de beste gerechten in Sevilla. Gelegen in het hart van het Casco Antiguo van Sevilla, dankt het zijn faam óók aan de vlooienmarkt, die er op elke donderdag plaatsvindt. De trottoirs staan vol kraampjes, die voornamelijk gevuld zijn met antiek, flamenco jurken, boeken, ornamenten, schilderijen, speelgoed, beeldhouwwerken, planten, naaimachines, oude kappersstoelen, vogelkooien…enzovoort.

Geschiedenis
Calle Feria is sinds de oudheid bekend en behoorde tot de parochie van Omnium Sanctorum en dankt zijn naam aan het feit dat één van de twee kermissen die door Fernando III van Castilla aan de stad werd toegekend op 18 maart 1254. Het was van oudsher een straat van ambachtslieden, timmerlieden of leerling-schilders.
In deze straat vond in de 16e eeuw de opstand van de Groene Vlag plaats, een volksopstand veroorzaakt door een hongersnood. Een menigte van wel 10,000 mensen trok naar het stadhuis waar ze eerst tot rust gebracht werden omdat ze wijn kregen. Maar de volgende dag pakten ze wapens af en bevrijden de gevangenen. De opstand werd bloedig beëindigd en de vier leiders werden onthoofd en als afschrikking werden de hoofden voor de ramen van het paleis geplaatst.

Beroemde mensen uit de Calle Feria
In 1892 werd in de Calle Feria de stierenvechter Juan Belmonte geboren, bijgenaamd "El Pasmo de Triana: De Verwondering van Triana. Hij wordt beschouwd als de grootste matador aller tijden. In 1948 werd de muzikant, zanger en componist Jesús de la Rosa Luque , één van de oprichters van de Andalusische rockgroep Triana. Hij zingt in zijn lied Rock Calle Feria: "Sinds mijn geboorte heb ik het leven van Calle Feria diep in mij gedragen". Ook de beroemde schilder Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) heeft het vak geleerd in de Calle Feria. Hij schilderde veel religieuze werken in vreedzame sferen.

Omnium Sanctorum
De kerk van Omnium Sanctorum, gelegen aan de Calle Feria de Sevilla, werd gebouwd in 1249 en is de oudste kerk van Sevilla. Het is een gotisch-mudejar-kerk van Sevilla, waar de islamitische bouwtraditie werd gecombineerd met de gotische kunst, afkomstig van Christelijke veroveraars uit Castilië. De kerk werd gerenoveerd in de 14e en 15e eeuw, als gevolg van de schade door de aardbeving in 1356. De Gotische pastorie, bestaande uit twee eerst rechthoekige gedeelten waar een vijfhoekig stuk werd bijgebouwd.
De kerk werd in 1936 tijdens de Spaanse Burgeroorlog in brand gestoken en geplunderd, waarna het altaarstuk dat rond 1630 door Diego López Bueno met schilderijen van Francisco Varela was gemaakt, verdwenen is. Later is de kerk weer opmerkelijk mooi gerestaureerd en is nu in al zijn glorie te bewonderen.

Tips:Genieten van de gastronimie op de Calle Feria
Eén van de beste plekken om even wat te lunchen is op de de Calle Feria markt, waar je gerechten voor elk wat wils vindt. Maar vooral vind je geweldige visgerechtjes en tapas bij de lokale speciaalbier bar Jaleo Guadalquibeer & Tapas.

Aan het eind van de middag is een aanrader de bar Casa Vizcaino aan de Calle Feria 27. Een geweldige typisch Sevillaanse bar met overheerlijke tapas en een geweldige bediening waarvan sommigen al hun leven daar werken. Je kan hier ook heel lang blijven genieten!
Ook aan te bevelen is om mee te doen met de tapastours door Sevilla. Maak kennis met de cultuur van Sevilla en alle verborgen hoekjes, legendes en plaatsen die je zonder een local niet zou zien. https://atdspain.com/en/service/new-tour-seville-bike-tour-tapas .

Een geweldige bar waar je ook je favoriete sporten kan kijken, is Viriato Guevara & Lynch. Deze pub, sportbar ligt in het hart van Sevilla, aan de C. Madre María de la Purísima, 7 (begin van de Calle Feria) op maar zes minuten lopen van de Calle Feria Markt. Fantastisch eten, zoals overheerlijke quesadilla’s geserveerd door een ontzettend vriendelijke bediening. Ook als je niet naar een voetbalwedstrijd wil kijken, zit je hier goed.

Als afsluiting van de dag voor de hipsters onder ons, mag La Bicicleteria aan de Calle Feria niet gemist worden. Verborgen in een donker hoekje van de Calle Feria, vond je vroeger de ingang met twee zware metalen deuren, die slijtage van jaren vertonen, met aan beide kanten een plastic bord met daarop de woorden "Toca al Timbre": Aanbellen! Hierboven stond een onverlicht rood bord met de naam van dit clandestien-achtige pand: La Bicicletería. Tegenwoordig is La Bicicletaria (gedwongen door de pandemie) meegegaan met haar tijd en toegankelijk voor iedereen. Je ontmoet daar een mengelmoes van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Hier maak je nieuwe vrienden bij een lekker wijntje en ga je zeker door tot de late uurtjes. Bezoek dit ware deel van de Sevillaanse historie dus zeker!