Adalucia Tours and Discovery
Calle Alcalde Isacio Contreras, 1, 41001 Sevilla Sevilla, Sevilla 41001
Phone: +34 635 955 554

Casa de Pilatos Sevilla

07 Apr 2018

 

 

Casa de Pilatos - Sevilla

Casa de Pilatos of het ‘Huis van Pilatos’ is een Andalusisch paleis uit de 15e eeuw en gelegen in de Joodse wijk Santa Cruz. Het is één van de prachtige en unieke paleizen dat Sevilla te bieden heeft en zeker een bezoekje waard. In deze blog vertellen we je alles over Casa de Pilatos en wat het te bieden heeft.

Bouw en naam van het paleis

​De opdrachtgever van het paleis was Don Pedro Enriquez die er ging wonen wanneer het af was samen met zijn vrouw Catalina de Ribera en zoon Fabrique Enriquez de Ribera. Die zoon heeft uiteindelijk het paleis afgebouwd en hij is ook op de naam “Casa de Pilatos” gekomen. Deze heeft hij bedacht tijdens een pelgrimstocht naar Jeruzalem aan het begin van de 15e eeuw. De afstand van zijn eigen huis naar Templete de la Cruz del Campo in Sevilla is even groot als de afstand tussen de ruïnes waar Pontius Pilates Jezus schuldig veroordeelde en de berg waar Jezus aan het kruis hing. Vandaar de naam Casa de Pilatos.

 

 

Bouwstijlen

Het zal je meteen opvallen dat je overal keramiektegeltjes of azulejos ziet. Deze tegeltjes worden ook gezien als een soort kunst afkomstig uit Portugal en de regio Andalusië in Spanje. Ze zijn meestal met blauwe verf beschilderd als kleine schilderijtjes en door de Moren als kunstsoort ingevoerd in Spanje. Naast azulejos kan je de gotische, mudejar- en renaissancestijl terugvinden in dit paleis. De mudejarstijl komt ook van de Moren en is een mengeling van christelijke en islamitische invloeden. Heel veel plafonds, trappen en muren die je ziet in het paleis hebben deze stijl. Ook de hoofdpatio heeft marmeren zuilen en bogen in mudejarstijl.

Tuin van het paleis

Vanaf de binnenplaats kom je in de tuinen van Casa de Pilatos terecht. Daar vind je prachtige bloemen, planten en bomen en de tuinen zijn gebaseerd op de Italiaanse renaissancestijl. Neem vanaf daar de trappen naar boven en je komt in kamers terecht die rijkelijk gevuld zijn met fresco’s, schilderijen en kunstwerken uit de 16e en 19e eeuw (onder andere La Piedad van kunstenaar Sebastiano del Piombo). In de kapel worden manuscripten en oude kunstvoorwerpen bewaard.​

 

 

Extra’s

Dit paleis heeft reeds gediend als filmlocatie waaronder voor de films Lawrence of Arabia (won 7 Oscars), Kingdom of Heaven en Knight and Day met onder andere Tom Cruise en Cameron Diaz. Daarnaast krijg je bij de inkom gratis een audioguide ter beschikking waaronder in het Engels. Nog een leuk weetje: in Casa de Pilatos hangt een schilderij van een vrouw met een baard. De vrouw heet Magdelena de Ventura en ze zou het adrenogenitaal syndroom hebben waardoor ze mannelijke kenmerken ontwikkelt. Meer info over het schilderij vind je hier. Het Andalusisch paleis staat bekend als één van de best bewaard gebleven sites uit de 16e eeuw van Sevilla. Tijd voor een bezoekje, toch?