Adalucia Tours and Discovery
Calle Alcalde Isacio Contreras, 1, 41001 Sevilla Sevilla, Sevilla 41001
Phone: +34 635 955 554

Monasterio de la Cartuja in Sevilla

23 Nov 2018

Monasterio de la Cartuja in Sevilla

Wat is Monasterio de la Cartuja? 

Nieuwe week, nieuwe blog! In deze blog gaan wij het hebben over Monasterio de la Cartuja. Een voormalig klooster wat in het expositiegebied van 1992 staat. Met een veelzijdige en interessante geschiedenis. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Geschiedenis

Legendes gaan dat er vroeger op de plek van het gebouw klei gegraven werd door de Moren. Dit klei werd weer gebruikt in Triana waar ze er potten of tegels mee maakten. Hierdoor ontstonden er grotten. Aantallen jaren later was er een standbeeld van de heilige maagd Maria gevonden in de grotten. Waar het altijd geheim was gebleven. Na deze vondst werd er een kapel gebouwd om het standbeeld te huisvesten. De naam van de kapel was Santa María de las Cuevas. Dit betekend Santa María van de grotten. In de 15e eeuw werd hier een klooster gebouwd, geen onlogische keuze omdat het altijd al een gebedsplaats is geweest. 

Columbus

In 1492 heeft Christoffel Columbus het klooster gebruikt als verblijfplaats. Hier heeft hij zijn reis naar Zuid-Amerika voorbereid, die gefinancierd werd door het koningshuis van Sevilla. Begin 19e eeuw werd het klooster veroverd door Franse troepen, en werden alle monniken verdreven. Daarna heeft het klooster nog een poosje leeg gestaan, maar daar maakte de Engelsman Charles Pickman een verandering in. Hij maakte van het klooster een Keramiekfabriek in 1841. Dit omdat de keramiek in Spanje goedkoper was om te produceren dan in Engeland. Ook was Sevilla het hart van de keramiek. 

De keramiekfabriek werd 1 van de bekendste fabrieken uit Europa. Ook werd er zelfs handel gedreven met delen van Zuid-Amerika. In 1871 koos koning Amadeo I van Spanje Pickman’s fabriek om zijn paleis te voorzien van keramiek. Zo’n grote naam had Pickman behaald. De fabriek bleef in werking tot 1982. Daarna werd het volledig gerestaureerd, en in 1992 was het voormalige klooster het hoofdgebouw van de wereld expositie hier in Sevilla!

Wat is het nu?

Vandaag de dag is het gebouw een museum voor Hedendaagse kunst. Het museum toont werken uit de 20e eeuw. En het organiseert wisselende tentoonstellingen rondom hedendaagse kunstenaars. Denk aan schilders, fotografen en videomakers. Ook is er nog steeds een kapel te bezoeken wanneer je naar dit museum gaat. 

Voor de link naar de officiële website met alle openingstijden en huidige prijzen, klik dan hier
Ook fietsen wij langs het klooster in onze tapas tour, benieuwd? Lees dan hier meer.